Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Circuit Nopti Albe Varsovia - Tarile Baltice - Helsinki 7 zile Avion


Descriere

Destinatie: Polonia

Durata: 1 zi, fara cazare

Varsovia - Vilnius - Trakai - Kaunas - Siauliai - Rundale - Riga - Sigulda - Parnu - Tallinn - Helsinki
Servicii incluse:
- Bilet avion Bucuresti - Varsovia si Helsinki - Bucuresti cu bagaj mic de mana (40x30x20cm)
- Transport cu autocar climatizat, clasificat pentru curse internationale
- 6 cazari cu mic dejun in hotel 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
** Taxe Aeroport + transfer Aeroport-Hotel-Aeroport 149 €
Servicii neincluse:
- Asigurare medicala si storno (cu extensie COVID) ;
- Vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice;
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Traversarile cu ferryboat-ul 50 € / pers. pentru pasageri si autocar, se achita la inscriere.
- Bagaj de cala (tarif se reconfirma in momentul rezervarii)
- Sistem audio ghid profesional (1,5 €/pers/zi)
- Bacsis/tips - ghid+sofer (recomandat 1€/zi/persoana)


Ziua 1. BUCURESTI - VARSOVIA

Intalnire la aeroport, la ora 14.00, imbarcare pe cursa de ora 16.15 cu destinatia Varsovia. Sosim la ora 17.00 in capitala Poloniei, renascuta aproape miraculos, dupa cel de al doilea Razboi Mondial (care a distrus aprox.85% din oras), si care se mandreste azi cu zona sa istorica, monument UNESCO. Intr-un tur pietonal centrul vechi - Palatul Regal cu aspectul sau de sec. XVII, Coloana Sigmund a regelui care a facut din Varsovia capitala celui mai mare regat al Europei medievale, Catedrala Sf. Ioan, reconstruita in stilul gotic al sec. XIV, Piata Centrala cu monumentul Sirenei- simbolul orasului, Barbacanul- o structura fortificata care odinioara avea rol de aparare a portii principale de intrare. Seara cazare in Varsovia.

Ziua 2. VARSOVIA - VILNIUS (cca. 470 km)

Mic dejun. Dimineata timp liber in Varsovia sau optional (15 €) excursie la Palatul Lazienki si Palatul Wilanow. Turul nostru incepe cu Palatul Lazienki sau Palatul de pe Insula aflat in Parcul Bailor Regale, fosta resedinta de vara a ultimului rege al Poloniei Stanslas August Pomatowski. Vizitam una dintre cele mai frumoase cladiri ale neoclasicismului din intreaga Europa Centrala si ne indreptam spre Palatul Wilanow, construit in perioada 1674-1696 pentru regele Poloniei Jan III Sobieski, folosind ca model Palatul Versailles. Renovat cu finantare europeana in perioada 2004-2008 palatul este unul dintre cele mai mari si remarcabile monumente in stil baroc din Polonia. Dupa pranz plecam spre Lituania, pentru a ajunge in cursul serii la Vilnius pentru cazare.

Ziua 3. VILNIUS - TRAKAI (cca. 80 km)

Mic dejun. Incepem ziua cu un tur de oras: Piata Catedralei, dominata de statuia Ducelui Gediminas- intemeietorul orasului, de principala Catedrala Romano-Catolica (sec.XIII), care a servit ca loc de incoronare a Ducilor de Lituania, si de Dealul Cetatii unde odinioara se inalta maiestosul Castel din care s-a pastrat pana astazi doar Turnul Gediminas, spre pitoreasca straduta Pilies. Admiram Universitatea (fondata in sec. XVI), Biserica Sf. Ioan (Biserica Universitatii)- care in perioada ateismului a fost transformata in Muzeu de Stiinta, Casa Semnatarilor- unde in 16 februarie 1918 s-a semnat Declaratia de Independenta a Lituaniei. Completam “lista” de atractii din Vilnius cu vizita Bisericii Sf. Petru si Pavel (sec. XVII), capodopera a stilului baroc lituanian cu interiorul sau opulent  avand peste 2.000 de stucaturi, apoi ne indreptam spre Poarta Zorilor (sec.XVI) singura dintre cele 9 porti medievale ale orasului care a supravietuit istoriei. Urmeaza Biserica Ortodoxa Rusa a Sf. Duh in stilul baroc impropriu bisericilor ortodoxe dar neobisnuita si prin prezenta celor 3 martiri rusi Sf.Ioan, Sf.Eustachie si Sf.Anton. Biserica Sf. Kazimir- inchinata patronului spiritual al Lituaniei, Piata Primariei, odinioara principalul centru comerical si administrativ al orasului, inconjurata de fostele case ale negustorilor evrei din perioada medievala, si dominata de Vechea Primariei (sec.XV), cu arhitectura neoclasica ce dateaza de la ultima reconstructie din sec. al XVIII-lea.  Timp liber pentru a ne bucura de atmosfera incantatoare a orasului sau optional (20 €) excursie la Trakai, la “castelul insula”, fosta capitala la Lituaniei, situata intr-un peisaj pitoresc. Seara cazare la acelasi hotel din Vilnius.

Ziua 4. VILNIUS - KAUNAS - SIAULIAI - RUNDALE - RIGA (cca. 450 km)

Mic dejun. Continuam periplul nostru lituanian cu o plimbare in Orasul Vechi din Kaunas, azi al 2-lea mare oras al tarii, fosta capitala in perioada interbelica si vom admira una din cele mai vechi biserici din oras, Biserica Adormirii Maicii Domnului, construita din caramida in sec.al XV-lea in stil gotic, Casa Perkunas (sec.XV), care poarta numele Zeului Tunetului din mitologia balticilor, vechea Primarie (sec.XVI) supranumita “lebada alba” datorita stucturii sale albe renascentiste cu turnul inalt de 53 m (cel mai inalt din Orasul Vechi), Catedrala Sf. Petru si Pavel, din sec.XVII, Piata Primariei inconjurata de fostele case de sec.XVII ale negustorilor, azi restaurante, cafenele si magazine de suvenire. Urmatoarea oprire o vom face la Dealul crucilor de la Siauliai, un simbol al rezistentei crestine in perioada comunista si important loc de pelerinaj. Dupa amiaza, pe traseul spre Riga, dupa traversarea granitei in Letonia vizitam Rundale, unul dintre cele mai frumoase palate baroc, constuit in sec. XVIII, care impresioneaza prin arhitectura si bogatia de stucaturi si picturi murale. Seara cazare Riga.

Ziua 5. RIGA - SIGULDA (cca. 110 km)

Mic dejun. Riga, capitala Letoniei: Casa Capetelor Negre (sec.XIV)- renascentista, odinioara sediul breslei negustorilor germani burlaci, Biserica Sf. Petru (sec.XIII) imbina stilurile arhitectonice romanic, gotic si baroc, Monumentul Libertatii, ridicat in memoria soldatilor care au luptat in Razboiul de Independenta din 1918, Turnul Pulberariei (sec.XV) care gazduieste Muzeul de Razboi, Casa cu Pisici, Marea si Mica Bresla, Palatul Parlamentului, construit in sec. XIX in stil renascentist, Biserica Sf. Iacob cel Mare (sec.XIII)- monument UNESCO, ansamblul “Trei Frati”- cele mai vechi cladiri de locuinte din Riga, Castelul (sec.XIV) azi sediul Presedentiei, Domul- catedrala orasului construita in sec. XIII de catre intemeietorul orasului Albert din Bremen. Timp liber pentru a ne bucura de atmosfera acestui oras, ori cumparaturi pe stradutele intortocheate si pitoresti pline magazine de suvenire sau optional (20 €) va propunem o vizita la Sigulda, un orasel pitoresc situat la 50 km de Riga, locul in care letonii din Riga isi puteau descoperi radacinile rurale. Adesea numit si “Elvetia letona”, orasul este situat in valea raului Gauja, in cadrul parcului national cu acelasi nume, emanand aerul autentic al Evului Mediu cu castele, figuri de eroi si legende romantice. Vom vizita Castelul Turaida, in traducere “Gradina lui Dumnezeu” , mormantul lui Maija, Turaida Rose (o tanara fecioara, care a platit cu viata pentru ca s-a opus avansurilor unui ofiter polonez) si vom admira imprejurimile care ofera privelisti minunate. Seara cazare la acelasi hotel din Riga.

Ziua 6. RIGA - PARNU - TALLINN (cca. 310 km)

Mic dejun. Ne indreptam spre Parnu, o superba statiune pe malul marii, care dateaza de la inceputul sec. al XIX-lea, considerata o adevarata “capitala de vara” a Estoniei. Ne vom plimba pe stradutele pitoresti ale orasului vechi, cu cladiri istorice, cafenele, biserici din sec. al XVIII-lea, precum biserica Sf. Ecaterina, un conglomerat ortodox si Sf. Elisabeta, o austera biserica luterana. Ne vom continua traseul spre Riga, oras situat pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava, „the river of destiny”, supranumit Parisul Nordului si nu doar datorita Turnului de Televiziune, care se aseamana cu Turnul Eiffel, ci si frumusetii arhitecturale a cladirilor sale, aceasta fiind o combinatie interesanta de medieval, clasic si Art-Nouveau. Descoperim capitala Estoniei, intr-un tur pietonal: Castelul Toompea construit in sec.XII si reconstruit in sec.XVII in stil baroc (azi gazduieste Parlamentul), Biserica Ortodoxa Rusa Alexander Nevsky construita in sec. al XIX-lea in perioada de dominatie tarista, ce reflecta inconfundabilul stil ortodox rusesc, Catedrala Dome a Maicii Domnului (sec XIV)- cel mai vechi monument religios din toata Estonia, Zidurile Orasului cu Turnurile si Portile sale (sec. XIII-XIV), care sunt printre cele mai bine conservate ziduri medievale din Europa, Poarta Daneza- locul unde conform legendei a luat fiinta drapelul danez, strada Picior Scurt ce dateaza din vremea vikingilor, Biserica Niguliste construita in sec. al XIII-lea, cunoscuta pentru acustica sa, care azi gazduieste un muzeu de arta, Vechea Primarie (sec. XIII, stil gotic). In apropiere se afla cea mai veche Farmacie din Tallinn care functioneaza fara intrerupere din sec. al XV-lea, si Biserica Sf. Duh de sec. XIV cu un mic Turn al carui ceas de sec.XVII a fost pentru multe secole singura sursa de masurare a timpului din oras. Timp liber in cel mai animat loc din Tallinn, Piata Primariei, unde ne putem bucura de forfota febrila si coloritul vesel din jur, de magazinele de suvenire sau de un moment de relaxare la una din terase, cu atat mai mult cu cat aici se afla cele mai selecte restaurante din oras. Seara cazare in Tallinn.

Ziua 7. TALLINN - HELSINKI

Mic dejun. Timp liber in oras sau, optional (10 €), excursie in Parcul Kadriorg, un nume sinonim cu belsugul, natura si linistea. Bijuteria din coroana parcului este Palatul Baroc Kadriorg, monument al extravagantei Imperiale, construit de Petru cel Mare in anul 1719 pentru sotia sa, Catherine I. Cladirea, o capodopera a arhitecturii baroce, gazduieste Muzeul de Arta. Tot aici se afla si Palatul Prezidential si o casuta in care a locuit Petru cel Mare in perioada in care palatul era in constructie. La pranz ne indreptam spre port pentru imbarcare pe ferry-boat cu destinatia Helsinki. Dupa o traversare de aproximativ 2 ore facem un tur panoramic in Helsinki cu autocarul, “punctand” cele mai importante monumente ale orasului Helsinki: Parcul si Monumentul Sibelius, dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori ai Finlandei, Templul Circular (sau Biserica Roca) construita intr-o stanca de granit, ce se remarca printr-o acustica excelenta, Stadionul Olimpic, Opera Nationala Finlandeza,  Muzeul National al Finlandei, Gara Centrala- construita in sec. al XIX din granit rosu, Muzeul de Arta Ateneum, cu cele mai valoroase colectii de pictura si sculptura ale artistilor finlandezi, Teatrul National, construit in sec.al XIX in stil romantic-national. Turul se incheie in Piata Senatului dominata de Catedrala Luterana, contruita in sec. al XIX-lea in stil neoclasic si inconjurata de Primarie, Cladirea Senatului si a Universitatii, iar in centrul pietei troneaza statuia maiestoasa a Tarului Alexandru II. Timp liber in Helsinki pt. vizite individuale, plimbari si cumparaturi. In jurul orelor 21.00 ne indreptam spre aeroport pentru imbarcarea de ora 00.30 cu destinatia Bucuresti.

Destinatie: Polonia

Durata: 1 zi, fara cazare

Varsovia - Vilnius - Trakai - Kaunas - Siauliai - Rundale - Riga - Sigulda - Parnu - Tallinn - Helsinki
Servicii incluse:
- Bilet avion Bucuresti - Varsovia si Helsinki - Bucuresti cu bagaj mic de mana (40x30x20cm)
- Transport cu autocar climatizat, clasificat pentru curse internationale
- 6 cazari cu mic dejun in hotel 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
** Taxe Aeroport + transfer Aeroport-Hotel-Aeroport 149 €
Servicii neincluse:
- Asigurare medicala si storno (cu extensie COVID) ;
- Vizitele optionale, ghizii locali si intrarile la obiectivele turistice;
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata
- Traversarile cu ferryboat-ul 50 € / pers. pentru pasageri si autocar, se achita la inscriere.
- Bagaj de cala (tarif se reconfirma in momentul rezervarii)
- Sistem audio ghid profesional (1,5 €/pers/zi)
- Bacsis/tips - ghid+sofer (recomandat 1€/zi/persoana)


Ziua 1. BUCURESTI - VARSOVIA

Intalnire la aeroport, la ora 14.00, imbarcare pe cursa de ora 16.15 cu destinatia Varsovia. Sosim la ora 17.00 in capitala Poloniei, renascuta aproape miraculos, dupa cel de al doilea Razboi Mondial (care a distrus aprox.85% din oras), si care se mandreste azi cu zona sa istorica, monument UNESCO. Intr-un tur pietonal centrul vechi - Palatul Regal cu aspectul sau de sec. XVII, Coloana Sigmund a regelui care a facut din Varsovia capitala celui mai mare regat al Europei medievale, Catedrala Sf. Ioan, reconstruita in stilul gotic al sec. XIV, Piata Centrala cu monumentul Sirenei- simbolul orasului, Barbacanul- o structura fortificata care odinioara avea rol de aparare a portii principale de intrare. Seara cazare in Varsovia.

Ziua 2. VARSOVIA - VILNIUS (cca. 470 km)

Mic dejun. Dimineata timp liber in Varsovia sau optional (15 €) excursie la Palatul Lazienki si Palatul Wilanow. Turul nostru incepe cu Palatul Lazienki sau Palatul de pe Insula aflat in Parcul Bailor Regale, fosta resedinta de vara a ultimului rege al Poloniei Stanslas August Pomatowski. Vizitam una dintre cele mai frumoase cladiri ale neoclasicismului din intreaga Europa Centrala si ne indreptam spre Palatul Wilanow, construit in perioada 1674-1696 pentru regele Poloniei Jan III Sobieski, folosind ca model Palatul Versailles. Renovat cu finantare europeana in perioada 2004-2008 palatul este unul dintre cele mai mari si remarcabile monumente in stil baroc din Polonia. Dupa pranz plecam spre Lituania, pentru a ajunge in cursul serii la Vilnius pentru cazare.

Ziua 3. VILNIUS - TRAKAI (cca. 80 km)

Mic dejun. Incepem ziua cu un tur de oras: Piata Catedralei, dominata de statuia Ducelui Gediminas- intemeietorul orasului, de principala Catedrala Romano-Catolica (sec.XIII), care a servit ca loc de incoronare a Ducilor de Lituania, si de Dealul Cetatii unde odinioara se inalta maiestosul Castel din care s-a pastrat pana astazi doar Turnul Gediminas, spre pitoreasca straduta Pilies. Admiram Universitatea (fondata in sec. XVI), Biserica Sf. Ioan (Biserica Universitatii)- care in perioada ateismului a fost transformata in Muzeu de Stiinta, Casa Semnatarilor- unde in 16 februarie 1918 s-a semnat Declaratia de Independenta a Lituaniei. Completam “lista” de atractii din Vilnius cu vizita Bisericii Sf. Petru si Pavel (sec. XVII), capodopera a stilului baroc lituanian cu interiorul sau opulent  avand peste 2.000 de stucaturi, apoi ne indreptam spre Poarta Zorilor (sec.XVI) singura dintre cele 9 porti medievale ale orasului care a supravietuit istoriei. Urmeaza Biserica Ortodoxa Rusa a Sf. Duh in stilul baroc impropriu bisericilor ortodoxe dar neobisnuita si prin prezenta celor 3 martiri rusi Sf.Ioan, Sf.Eustachie si Sf.Anton. Biserica Sf. Kazimir- inchinata patronului spiritual al Lituaniei, Piata Primariei, odinioara principalul centru comerical si administrativ al orasului, inconjurata de fostele case ale negustorilor evrei din perioada medievala, si dominata de Vechea Primariei (sec.XV), cu arhitectura neoclasica ce dateaza de la ultima reconstructie din sec. al XVIII-lea.  Timp liber pentru a ne bucura de atmosfera incantatoare a orasului sau optional (20 €) excursie la Trakai, la “castelul insula”, fosta capitala la Lituaniei, situata intr-un peisaj pitoresc. Seara cazare la acelasi hotel din Vilnius.

Ziua 4. VILNIUS - KAUNAS - SIAULIAI - RUNDALE - RIGA (cca. 450 km)

Mic dejun. Continuam periplul nostru lituanian cu o plimbare in Orasul Vechi din Kaunas, azi al 2-lea mare oras al tarii, fosta capitala in perioada interbelica si vom admira una din cele mai vechi biserici din oras, Biserica Adormirii Maicii Domnului, construita din caramida in sec.al XV-lea in stil gotic, Casa Perkunas (sec.XV), care poarta numele Zeului Tunetului din mitologia balticilor, vechea Primarie (sec.XVI) supranumita “lebada alba” datorita stucturii sale albe renascentiste cu turnul inalt de 53 m (cel mai inalt din Orasul Vechi), Catedrala Sf. Petru si Pavel, din sec.XVII, Piata Primariei inconjurata de fostele case de sec.XVII ale negustorilor, azi restaurante, cafenele si magazine de suvenire. Urmatoarea oprire o vom face la Dealul crucilor de la Siauliai, un simbol al rezistentei crestine in perioada comunista si important loc de pelerinaj. Dupa amiaza, pe traseul spre Riga, dupa traversarea granitei in Letonia vizitam Rundale, unul dintre cele mai frumoase palate baroc, constuit in sec. XVIII, care impresioneaza prin arhitectura si bogatia de stucaturi si picturi murale. Seara cazare Riga.

Ziua 5. RIGA - SIGULDA (cca. 110 km)

Mic dejun. Riga, capitala Letoniei: Casa Capetelor Negre (sec.XIV)- renascentista, odinioara sediul breslei negustorilor germani burlaci, Biserica Sf. Petru (sec.XIII) imbina stilurile arhitectonice romanic, gotic si baroc, Monumentul Libertatii, ridicat in memoria soldatilor care au luptat in Razboiul de Independenta din 1918, Turnul Pulberariei (sec.XV) care gazduieste Muzeul de Razboi, Casa cu Pisici, Marea si Mica Bresla, Palatul Parlamentului, construit in sec. XIX in stil renascentist, Biserica Sf. Iacob cel Mare (sec.XIII)- monument UNESCO, ansamblul “Trei Frati”- cele mai vechi cladiri de locuinte din Riga, Castelul (sec.XIV) azi sediul Presedentiei, Domul- catedrala orasului construita in sec. XIII de catre intemeietorul orasului Albert din Bremen. Timp liber pentru a ne bucura de atmosfera acestui oras, ori cumparaturi pe stradutele intortocheate si pitoresti pline magazine de suvenire sau optional (20 €) va propunem o vizita la Sigulda, un orasel pitoresc situat la 50 km de Riga, locul in care letonii din Riga isi puteau descoperi radacinile rurale. Adesea numit si “Elvetia letona”, orasul este situat in valea raului Gauja, in cadrul parcului national cu acelasi nume, emanand aerul autentic al Evului Mediu cu castele, figuri de eroi si legende romantice. Vom vizita Castelul Turaida, in traducere “Gradina lui Dumnezeu” , mormantul lui Maija, Turaida Rose (o tanara fecioara, care a platit cu viata pentru ca s-a opus avansurilor unui ofiter polonez) si vom admira imprejurimile care ofera privelisti minunate. Seara cazare la acelasi hotel din Riga.

Ziua 6. RIGA - PARNU - TALLINN (cca. 310 km)

Mic dejun. Ne indreptam spre Parnu, o superba statiune pe malul marii, care dateaza de la inceputul sec. al XIX-lea, considerata o adevarata “capitala de vara” a Estoniei. Ne vom plimba pe stradutele pitoresti ale orasului vechi, cu cladiri istorice, cafenele, biserici din sec. al XVIII-lea, precum biserica Sf. Ecaterina, un conglomerat ortodox si Sf. Elisabeta, o austera biserica luterana. Ne vom continua traseul spre Riga, oras situat pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a raului Daugava, „the river of destiny”, supranumit Parisul Nordului si nu doar datorita Turnului de Televiziune, care se aseamana cu Turnul Eiffel, ci si frumusetii arhitecturale a cladirilor sale, aceasta fiind o combinatie interesanta de medieval, clasic si Art-Nouveau. Descoperim capitala Estoniei, intr-un tur pietonal: Castelul Toompea construit in sec.XII si reconstruit in sec.XVII in stil baroc (azi gazduieste Parlamentul), Biserica Ortodoxa Rusa Alexander Nevsky construita in sec. al XIX-lea in perioada de dominatie tarista, ce reflecta inconfundabilul stil ortodox rusesc, Catedrala Dome a Maicii Domnului (sec XIV)- cel mai vechi monument religios din toata Estonia, Zidurile Orasului cu Turnurile si Portile sale (sec. XIII-XIV), care sunt printre cele mai bine conservate ziduri medievale din Europa, Poarta Daneza- locul unde conform legendei a luat fiinta drapelul danez, strada Picior Scurt ce dateaza din vremea vikingilor, Biserica Niguliste construita in sec. al XIII-lea, cunoscuta pentru acustica sa, care azi gazduieste un muzeu de arta, Vechea Primarie (sec. XIII, stil gotic). In apropiere se afla cea mai veche Farmacie din Tallinn care functioneaza fara intrerupere din sec. al XV-lea, si Biserica Sf. Duh de sec. XIV cu un mic Turn al carui ceas de sec.XVII a fost pentru multe secole singura sursa de masurare a timpului din oras. Timp liber in cel mai animat loc din Tallinn, Piata Primariei, unde ne putem bucura de forfota febrila si coloritul vesel din jur, de magazinele de suvenire sau de un moment de relaxare la una din terase, cu atat mai mult cu cat aici se afla cele mai selecte restaurante din oras. Seara cazare in Tallinn.

Ziua 7. TALLINN - HELSINKI

Mic dejun. Timp liber in oras sau, optional (10 €), excursie in Parcul Kadriorg, un nume sinonim cu belsugul, natura si linistea. Bijuteria din coroana parcului este Palatul Baroc Kadriorg, monument al extravagantei Imperiale, construit de Petru cel Mare in anul 1719 pentru sotia sa, Catherine I. Cladirea, o capodopera a arhitecturii baroce, gazduieste Muzeul de Arta. Tot aici se afla si Palatul Prezidential si o casuta in care a locuit Petru cel Mare in perioada in care palatul era in constructie. La pranz ne indreptam spre port pentru imbarcare pe ferry-boat cu destinatia Helsinki. Dupa o traversare de aproximativ 2 ore facem un tur panoramic in Helsinki cu autocarul, “punctand” cele mai importante monumente ale orasului Helsinki: Parcul si Monumentul Sibelius, dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori ai Finlandei, Templul Circular (sau Biserica Roca) construita intr-o stanca de granit, ce se remarca printr-o acustica excelenta, Stadionul Olimpic, Opera Nationala Finlandeza,  Muzeul National al Finlandei, Gara Centrala- construita in sec. al XIX din granit rosu, Muzeul de Arta Ateneum, cu cele mai valoroase colectii de pictura si sculptura ale artistilor finlandezi, Teatrul National, construit in sec.al XIX in stil romantic-national. Turul se incheie in Piata Senatului dominata de Catedrala Luterana, contruita in sec. al XIX-lea in stil neoclasic si inconjurata de Primarie, Cladirea Senatului si a Universitatii, iar in centrul pietei troneaza statuia maiestoasa a Tarului Alexandru II. Timp liber in Helsinki pt. vizite individuale, plimbari si cumparaturi. In jurul orelor 21.00 ne indreptam spre aeroport pentru imbarcarea de ora 00.30 cu destinatia Bucuresti.